[...] cholesterolu w diecie nie powinno przekraczać 200mg na dobę. Największym źródłem tego składnika w pożywieniu są jaja, podroby, tłuszcz mleka i mięsa. Są także dobre tłuszcze To przede wszystkim oleje roślinne a także produkowane na ich bazie margaryny miękkie oraz tłuszcze wchodzące w skład tłustych ryb morskich. Szczególnie te [...]
[...] jaką odrywają w organizmach. W ich skład wchodzą: węgiel, tlen, wodór i często inne pierwiastki, np. azot, fosfor. Wśród lipidów najważniejszymi biologicznie grupami są: • tłuszcze obojętne właściwe • fosfolipidy • sterydy • karotenoidy • woski Pytanie banalne dla , wszystkich nas , ale odp już nie taka [...]
[...] źródłem energii przy uprawianiu sportu. Organizm ma duże zapotrzebowanie na energie. Białko wykorzystywane jest jako źródło energii jedynie wówczas, gdy zaopatrzenie w tłuszcze i węglowodany jest za małe. Mit: Białka nigdy za dużo. Spożycie białka w ilości większej niż dzienne zapotrzebowanie zakłóca metabolizm organizmu. Widocznym efektem [...]
[...] tym 24g zwierzęcych) T-2g W-48g Kcal-311 VII.Posiłek 20:15 -łosoś świeży 141g -brukselka 300g B-39g(w tym 28g zwierzęcych) T-20g W-8g Kcal-368 Łączna ilość: białko-235g tłuszcze-117g węglowodany strawne-285g Kcal-3158(deficyt kaloryczny na zero) Dostarczona ilość na kg masy ciała: białko 2,5g/kg masy ciała tłuszcze 1,2g/kg masy ciała [...]
[...] i troche omegi 6. Jak wiadomo aby uzyskać masło orzechowe trzeba te orzechy wpierw podprazyc czyli poddać wysokiej temperaturze, wiec powinny wytworzyć sie wtedy tłuszcze trans, a producenci rożnych masel orzechowych dla sportowców twierdza ze takich tłuszczy nie ma w tym produkcie. Załóżmy ze piszą prawdę ponieważ maja kontrole i by [...]
[...] wielu dietetyków i specjalistów od żywienia praktykujących oficjalnie uznaną linię nie zauważa tej kluczowej różnicy. W rezultacie, czego wszystkie naturalnie nasycone tłuszcze otrzymały etykietkę TRANS, czyli szkodliwych kwasów tłuszczowych. Rodzi się pytanie jak szkodliwe są częściowo hydrogenizowane oleje roślinne i zawarte w nich kwasy [...]
[...] - 32% - jednonienasycone - 43% - wielonienasycone - 25% ** Z tego co czytałem w książkach o dietetyce to białka powinny być podzielone po 50% z każdego ze źródeł, natomiast tłuszcze powinny być dobrane w następujących proporcjach : nasycone - 43%, jednonienasycone - 27%, wielonienasycone - 30%. Czy jest to poprawne i w jaki sposób mam skorygować [...]
[...] Mięso je się głównie drobiowe i jagnięce, a więc białe. Wszystko solidnie przyprawia się ziołami i czosnkiem, podlewa suto oliwą z oliwek, która z powodzeniem zastępuje tłuszcze zwierzęce (w tym masło). Wino - czerwone - pija się często, lecz z umiarem. Produkty stosowane powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej są bogate w błonnik, witaminę [...]
[...] czyli chyba jest dobrze 2) Jeśli chodzi o białka to z tego co czytałem zwierzęcych powinno być więcej niż roślinnych, tak więc 60 do 40 chyba jest okej? 3) jeśli chodzi o tłuszcze to czytałem ,że stosunek powinien być 1:1:1, czyli wygląda okej. 4) jeśli chodzi o stosunek kwasów omega 3 do omega 6 to nie umiem tego za bardzo policzyć. jak to na [...]
[...] na temat tłuszczów… Dajcie mi kilka minut żeby ją wrzucić, albo ściągnijcie wersję PDF ;-P http://lordmagic.ovh.org/tluszcze/Tluszcze-Kompilacja.pdf TŁUSZCZE Nazwa tłuszcze odnosi się do grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych. Z chemicznego punktu widzenia tłuszcze są naturalnymi związkami organicznymi zbudowanymi z [...]
[...] produkty zawierające białko d) Czym są aminokwasy? e) Najlepsze źródła białka 6. Tłuszcze a) Dlaczego potrzebuję tłuszczów? b) Jak dużo tłuszczów potrzebuję? c) „Złe tłuszcze” i ich główne źródła w diecie – kwasy nasycone i trans d) „Dobre tłuszcze” i ich główne źródła w diecie – kwasy jednonienasycone i wielonienasycone e) Kwasy [...]
Tak się zastanawiam, czy pestkami dyni można zastąpić orzechy. Powód jest prosty: cena. 1kg orzechów kosztuje u mnie 27zł, a pestek dyni 12zł. Czyli za 1kg orzechów mam 2kg pestek. To spora róznica. Moja dieta to ckd Róznice w wartościach odżywczych: Białko Tłuszcze Węglowodany strawne błonnik 16 60.3 11.5 6.5 - to [...]
Witam. Czy tłuszcze wpływają jakoś na zdrową skórę od wewnatrz ? Czy naprzyklad wlaczenie oliwy z oliwek extra virgine do diety poprawi jakosc skory gojenie sie ran, unormuje przetłuszczanie sie skory ? Czy moze nie wiem jakies inne tluszcze byly by lepsze slyszalem ze olej rzepakowy jest bardzo zdrowy ale wszedzie sa tylko rafinowane musze [...]
[...] B1. 3. JAJKA Jajko jest źródłem czystego , wysokiej jakości białka, ale to nie wszystko .Żółtko jajka zawiera bowiem witaminę B12, jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, sporo lecytyny, która doprowadza do rozkładu tłuszczów w organizmie, niezbędne lipotropy oraz luteinę i karotenoidy. wielu ekspertów uważa, ze jajka mają [...]
Witam, mam 20 lat, 167 cm i waze 63kg. Na silownie chodzilem przez ponad 6 miesiecy przed wakacjami, podczas wakacji mialem przerwe. Wczesniej zmienilem nawyki zywieniowe (jedzenie ww o nizszym ig, odpowiednie miesa, platki owsiane itp), w czasie wakacji troche odpuscilem. Wznowilem treningi od pazdziernika, i mam zamiar wszystko miec wyliczone i [...]
[...] bieganie aerobowe to biegam zwykle rano na czczo, czasem późnym wieczorem przed kolacją. W te dni raczej każdy posiłek BTW, bez tych okołotreningowych (odpowiednio przerzucę tłuszcze). Pytania: 1. Sprawdziłem sobie wszystkie tłuszcze z tej albo podobnej diety i wyszedł taki wynik: nasycone 36% jednonienasycone 51% wielonienasycone 13%. Wiem, że [...]
[...] 45% jednonienasycone 35% Wielonienasycone Do tego Olimp Vita-min sport O-3 i ZMA Co do diety ,obliques doradziła mi że nie mam ucinać kalorii na sam początek i mam skrócić tłuszcze na rzecz WW nie wiem za bardzo jak to połączyć, gdzie dołożyć te WW czy tam gdzie są obecnie dołożyć więcej gram czy do kolejnego posiłku i o ile obciąć tłuszcze ? [...]